Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve tatlı bir dokumada olmalı, balkı bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en uyanıklık etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya zapt etmek dâhilindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada dâhililen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine nazaran gayet yönlü ve dâhililebilir en tam bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken ayrıksı bir isim bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir ayar bulunduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen nüansı ortada gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmeseleimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir diye soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve dâhilimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en hayır ayar bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz averaj 6 kamer içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin sınırlı bir hin içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca çokça sıcaklık bileğmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti tedariklemek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sabah akşam ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en hayır yöntem olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.